Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya-macska összeszoktatás

A családban olykor nem csak cica, hanem kutya vagy más háziállat is található.

Milyen állatfajokat engedhetünk össze nyugodt szívvel, kiknél kell izgulnunk, és kiknél érdemes megtartanunk a két lépés távolságot?

 

Az összeszoktatás nem mindig zökkenőmentes: egyes egyedek könnyen megszokják egymást és még barátságot is kötnek, míg mások sosem lesznek nyugodtak a másik közelében.

Ha előbb volt a kutya, és másodjára érkezett a macska, akkor nem kell aggódnunk az összeszokásuk miatt, kivéve, ha ebünknek már vannak rossz tapasztalatai "macskaügyben".

oooocukker.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A macska és a kutya közötti ősi ellenségeskedés ugyanis csak mese, tényleg vannak közöttük néha ellentétek, de ez többnyire csak a "nyelvi nehézségekből" adódik. Például míg a kutyánál a farokcsóválás a barátság jele, addig ez a macskánál a feszült figyelmet, idegességet jelenti.

A legtöbb gazdi már az első találkozásnál baljósnak ítéli meg a helyzetet, pedig nézzük csak, mi is történik valójában! A kutya kíváncsian közelít, szaglászik, ki lehet ez a szőrös, nyávogós jövevény, a macska meg visszahúzódik, fúj és az ágy alá, vagy valamilyen biztos helyre távozik. Nos, nem kell túlreagálni a helyzetet, mindössze annyi történt, hogy a macskák visszahúzódóbbak, óvatosabbak. Először felmérik a terepet, és ha mindent biztonságosnak ítélnek meg, kimerészkednek enni, majd a gazdi közelébe és csak utána kötnek barátságot a kutyával.

Előfordulhat, hogy ha a kutyus túl közel dugja kíváncsi orrát, kap egy taslit a cicától, de ha a kutyus jól nevelt, hamar megérti, hogy a cica is a családhoz tartozik és nem fogja bántani. Ügyeljünk azonban arra, hogy a kutyát se hanyagoljuk el, a szokásos esti sétákat ne toljuk el a cica miatt, stb. Éreztetnünk kell vele, hogy ő még most is ugyanolyan fontos, mint eddig, csak most már van egy új családtag is, akivel eztán osztoznia kell a gazdin. Ha nem így teszünk, biztosan megtapasztaljuk, milyen is az irigy kutya...

bar.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a macska volt előbb, felnőtt és egyke volt ezidáig, és a kutyus jön másodiknak, akkor a helyzet már nehézkesebb egy kicsit. Mert ő már kevésbé látja szívesen az idegent, pláne ha az egy kutya... Eleinte mindig legyünk velük amikor összeengedjük őket, és csak akkor hagyjuk teljesen magukra az állatokat, ha már biztosan megtűrik egymást. Majd ők megoldják egymás közt...

 

cic.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Köszönöm!

(Beatrix, 2015.02.07 22:00)

Köszönöm, már régóta keresem a megoldást, mert a cicám nem találja a közös hangot újdonsült kutyámmal :/ Köszönök mindent!

Re: Köszönöm!

(Admin, 2015.02.08 14:17)

Én köszönöm hogy látogatod az oldalamat, és örülök hogy segíthettem! Szép napot! :)